helenium

Zoín klein korreltje, met die enorme verdunning, werkt dat wel?

Om de giftige werking van de stoffen te vermijden worden de stoffen verdund, totdat er geen giftige stof meer aanwezig is. Dr Hahneman (de grondlegger van de homeopathie) ontdekte dat uitsluitend verdunnen de werking van homeopathie teniet deed. Daarom is hij naast verdunnen ook stapsgewijs gaan schudden (potentiŽren). Hij merkte dat hoog gepotentieerde middelen een diepe geneeskrachtige werking hebben.

Hoewel we nog steeds niet weten hoe een homeopathisch geneesmiddel werkt hebben we wel bewijs dat homeopathische middelen actief zijn en een geneeskrachtige werking hebben. Jarenlang hebben homeopaten gedocumenteerde resultaten beschreven. Bovendien blijken homeopathische geneesmiddelen ook te werken bij babyís en dieren. Natuurlijk werkt een geneesmiddel alleen als het precies past bij de ziektetoestand van de patiŽnt. Als het middel verkeerd is, werkt het niet. Het is dus belangrijk dat de homeopaat het juiste middel vindt.


Hoe lang duurt het voor een middel werkt?

Grondregel is: hoe langer de klacht bestaat, hoe langer het duurt voor de klacht echt genezen is. Bij lang bestaande klachten of een chronische aandoening moet men over het algemeen even de tijd nemen voor de klacht echt is genezen. Wel is er op korte termijn duidelijke verlichting te bemerken. Bij een acute klacht als bijv oorontsteking moet er snel resultaat merkbaar zijn.


Wat zijn de bijwerkingen?

Normaal gesproken heeft een homeopathisch geneesmiddel geen bijwerkingen. In sommige gevallen is er een toename van de bestaande klachten of opleven van oude klachten (de zogenaamde beginverergering). Dit is van beperkte duur en daarna zet vaak een duidelijke verbetering in.